Tips voor verlichting

Bij de aanschaf wordt een lamp vooral beoordeeld op hoe mooi ‘ie wel niet is. Het oog wil tenslotte ook wat. Het is echter belangrijker om eerst na te gaan waar de lamp voor nodig is. Een bepaalde designlamp kan misschien erg mooi staan in de keuken, maar als het te weinig licht schijnt op het werkblad, is koken een stuk minder prettig. Daarom een paar concrete tips van Stefan Hagenhouw van Ottevangers Lichtdesign. 

De woonkamer

Eten, lezen, ontspannen. De kernactiviteiten in menig woonkamer. Verlichting in deze ruimte moet vooral bijdragen aan de sfeer. De basis is licht dat naar het plafond schijnt, ook wel indirect licht genoemd. Vervolgens pas je accentverlichting toe, bijvoorbeeld om een kunstwerk aan de muur of een bijzonder object uit te lichten. Tot slot licht om bij te lezen. De lichtsterkte moet hiervoor voldoende en prettig zijn. De keuze voor de armaturen wordt bepaald door de smaak en moet natuurlijk passen bij je interieur.

De keuken/eetkamer

In de keuken heeft licht vooral een praktische rol. Van groot belang is verder dat de armaturen de vormgeving van de keuken ondersteunen. De keuken is tegenwoordig niet meer puur een functionele ruimte, maar een waar middelpunt van gezelligheid en samenzijn. De juiste verlichting is daarom enorm belangrijk. Dan hebben we bovenal te maken met sfeer: de mooiste gesprekken vinden plaats aan de eettafel en de verlichting moet dit niet alleen ondersteunen, maar ook uitnodigen om gezellige moment met elkaar te delen.

De slaapkamer

In de slaapkamer mag een leeslamp niet ontbreken. Daarnaast mag er gerust iets decoratiefs zijn, desnoods over de top. Vanzelfsprekend vraagt de slaapkamer om een goede basisverlichting, uiteraard niet te fel. En vergeet ook niet om de kledingkasten uit te lichten, zodat je goed kunt zien wat je aantrekt.

Extra tip
Gebruik niet verschillende lichttechnieken, zoals LED én halogeen. Die lampen geven verschillende lichtkleuren en wekken verschillende emoties op.

Entree

De entree is één van de meest onderschatte ruimtes van een woning, zeker wat betreft verlichting. Doe iets decoratiefs. Zorg voor eye catcher. Een feestelijke hanglamp of opvallende design verlichting.

De tuin

Het wordt steeds vaker geroepen: de tuin is verlening van de woonkamer. In Nederland leren wij meer buiten te leven, de tuin als tweede woonkamer is ook wel een mooie omschrijving. Dat zien we bijvoorbeeld concreet terug in de vraag naar decoratieve verlichting. Buitenverlichting mag meer cachet hebben, sfeer is dan erg belangrijk. Gebruik daarom lage wattages voor een warme sfeer. Ook zien wij dat delen van de tuin moeten worden aangelicht. Je kunt hierbij denken aan hoeken, muren, vijvers of zelfs bomen. Zo krijgt de tuin, of een deel daarvan meer aandacht en is het ook in het donker een blikvanger. Het kan ook een optisch voordeel geven. Mits goed uitgelicht, lijkt een tuin breder of dieper.

De badkamer

In de badkamer zorgt een combinatie van direct en indirect licht voor een mooie, stijlvolle uitstraling. ‘Bij de spiegel moet het licht goed en vriendelijk zijn, en zowel van voor als achter komen voor een optimale weergave. De lichtkleur is hierbij belangrijk. Verder kan in de badkamer gewerkt worden met inbouwspotjes. Het samenspel met plafond- en wandverlichting ondersteunt ook hier het design van de badkamer.

Meer weten over Ottevangers? Klik dan hier.

Of kijk hier op de website van Ottevangers zelf!

Ontvang onze nieuwsbrief

gratis
magazine

WOON! 16