Wonen in het Noorden – Willemijn Bos

Verschillende bekende Nederlanders zijn opgegroeid in Groningen, Fryslân of Drenthe of hebben er een tijd gewoond. Hoe denken zij over wonen in het noorden? En over wonen in het algemeen? We vroegen het deze keer aan voormalig olympisch hockeyster Willemijn Bos. Zij groeide op in het Drentse Eelde Paterswolde, trok toen via Groningen en Utrecht naar Amsterdam. Na de Olympische spelen van 2016 kwam ze voor de liefde toch weer terug naar het noorden. In 2019 verhuisde ze met haar man en kindje naar een karakteristieke jaren ’30 woning in Helpman.

Je was tijdens je hockeycarrière vaak weg. Wat was dan het fijnste aan thuiskomen?
“De vrijheid die je eigen huis je geeft! Je bent met je team onderweg en zit natuurlijk veel op elkaars lip. Dan is het een verademing om weer je eigen plek te hebben, met al je eigen spullen om je heen. En als je steeds vanuit een koffer leeft, is het heerlijk als alles weer gewoon in de kast ligt.”

Wat vind je leuk aan wonen in het noorden?
“Het fijnste vind ik om iedereen weer dicht bij me in de buurt te hebben. Mijn man is hier altijd gebleven, ook toen ik in Utrecht en Amsterdam woonde. Dus toen ik met mijn hockeycarrière stopte, vond ik het een logische keuze om weer in het noorden te komen wonen. Hier woon ik ook dichtbij mijn familie, vriendinnen van vroeger. Dat is toch wel een lekker gevoel.”

Jullie zijn vorig jaar verhuisd naar Helpman. Hoe bevalt dat?
“Heel goed! Er moest wel wat aan de woning gebeuren. We kochten hem van iemand die er al zeker 50 jaar woonde en er de laatste jaren weinig aan had veranderd. Dus wij hebben het huis volledig gestript. Echt alles moest eruit en opnieuw gedaan worden, inclusief leidingwerk en elektra. We hebben op de begane grond en eerste verdieping nu verbouwd, de tweede verdieping doen we op een later moment. Een groot voordeel van zo’n verbouwing is wel dat je alles naar je eigen smaak kunt inrichten.”

Opgegroeid in een dorp, nu woon je in de stad. Wat heeft je voorkeur?
“Als kind zou ik zeggen het dorp, absoluut! Ik heb enorm genoten toen ik opgroeide in Eelde Paterswolde. Van de ruimte en vrijheid die ik daar had, het zorgeloos buitenspelen, de natuur. Nu vind ik juist de stad heerlijk. We wonen in Helpman, dus niet in hartje centrum, dat scheelt. Maar ik hou wel van iets meer reuring.”

Hebben jullie een specifieke woonstijl?
“Niet echt. Het is meer een mix van stijlen. Wel hebben we door het hele huis heen allerlei verschillende blauwtinten gebruikt. Zo hebben de muren in de slaapkamers allemaal een andere blauwe kleur en ook de stoelen bij de eettafel zijn blauw. Die kleur komt wel veel terug. En als ik onze stijl dan toch een naam moet geven, dat zou dan stoer zijn. We houden van stoere, robuuste meubels.”

Heb je een favoriet meubelstuk?
“Ons eigen bed! Maar dat komt waarschijnlijk doordat ik veel gereisd heb en dan altijd verlangde naar mijn eigen bed. En het bad. Dat wilde ik er per se in hebben. Ook ben ik heel blij met de barkrukken die we laatst hebben gekocht. We hebben halfopen keuken en zo kan ik heerlijk aan het barretje zitten terwijl er voor mij gekookt wordt. Mijn man zal waarschijnlijk iets anders zeggen, want hij is enorm blij met onze nieuwe barbecue,” lacht Willemijn.

Willemijn Bos (33) is geboren en getogen in Eelde Paterswolde. Ze begon haar hockeycarrière bij GHHC en vervolgde deze bij MHC Laren, waar ze van 2007 tot 2016 speelde. In 2011 debuteerde ze in het Nederlands elftal, waarmee ze o.a. Europees kampioen werd, de Champions Trophy won en goud haalde op het WK van 2014. In 2016 mocht zijn nog een zilveren medaille op haar naam zetten tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Hierna maakte zij bekend te stoppen bij oranje. Ze speelde in totaal 3 jaar voor Jong Oranje en 6 jaar voor het Nederlands Elftal en kwam in 106 interlands uit.

Ontvang onze nieuwsbrief

gratis
magazine

WOON! 15