Wonen in het Noorden – Ymre Stiekema

Foto: Linde van Velzen

Verschillende bekende Nederlanders zijn opgegroeid in Groningen, Fryslân en Drenthe of hebben er een tijd gewoond. Hoe denken zij over wonen in het Noorden? En over wonen in het algemeen? We vroegen het deze keer aan Ymre Stiekema. Zij werd geboren in Uithuizen, verhuisde op haar tweede naar Tolbert en vertrok op haar achttiende naar New York. Nu woont ze met haar vriend Wouter en twee dochters in het Groningse Leek.

Je hebt o.a. in New York gewoond. Hoe was dat?
“Het was wel een behoorlijke overgang van het rustige Tolbert naar New York. Het is echt een overweldigende stad. Al die hoge gebouwen, de drukte. New York staat nooit stil. Ik was er natuurlijk wel vaker geweest voor mijn werk, maar om er te wonen is toch wel anders. Al moet ik zeggen dat ik er ook wel snel aan wende. En als ik er dan een tijdje niet was geweest en ik kwam weer terug, dan moest ik weer heel erg wennen.”

Wat is je favoriete plek in het Noorden?
“Het is misschien heel voor de hand liggend, maar dat is toch gewoon thuis. Hier heb ik mijn gezin dichtbij, al mijn eigen spullen. Ik heb niet veel meer nodig dan wat ik hier heb. En bij mijn ouders thuis vind ik het ook erg fijn. Op die twee plekken voel ik mij het beste.”

Voor je werk reis je veel. Wat mis je dan het meest?
“Natuurlijk mijn vriend en mijn dochters. En het vertrouwde van mijn eigen huis. Hier heb ik al mijn eigen dingen om me heen. Ook de gezelligheid is iets wat ik enorm mis als ik niet thuis ben. Ik hou van mijn werk, maar het reizen wat erbij hoort, is best eenzaam.”

Hoe zou jij je woonstijl omschrijven?
“Dat vind ik echt een lastige vraag! Ik heb niet echt een vaste stijl, denk ik. Meer een combinatie van verschillende stijlen. Ons huis is modern, maar dan niet heel strak of zwart-wit. Juist met warme tinten. Ik zou het meer een Italiaanse stijl noemen.”

Wat is echt een pronkstuk in jullie woning?
“Dat is absoluut de marmeren tafel! Die is heel aanwezig in het interieur, maar hij heeft wel natuurlijke kleuren dus wij vinden hem heel erg mooi. Het is echt een eyecatcher, we zijn er heel erg blij mee. Daarnaast hebben we het huis zo ontworpen dat de keuken het middelpunt van ons huis is. Deze heeft een grote raampartij waardoor je een prachtig uitzicht hebt op de tuin, die overigens nog aangelegd moet worden. Je stapt vanuit de keuken zo het terras op. Daar eten we ook graag als het lekker weer is. We wilden heel graag een woonkeuken en zitten hier ook heel vaak.”

Ymre begon haar carrière als model in 2008 toen ze op vijftienjarige leeftijd tweede werd bij de Elite Model Look in Praag. In datzelfde jaar won ze de Dutch Model Award in Amsterdam, waarna ze een contract aangeboden kreeg bij modemerk Prada. Sindsdien liep ze modeshows voor o.a. Jason Wu, Dior, Donna Karan en Roberto Cavallo en stond ze in het gerenommeerde modemagazine Vogue. 

Ontvang onze nieuwsbrief

gratis
magazine

WOON! 16