Rofra | Home: Eco-leer

Enige tijd werkt Rofra|Home al met eco-leer, we merken dat dit steeds meer en meer wordt. Hoe meer onderzoek we er naar doen, hoe enthousiaster we worden over het product. Het is sterk en duurzaam en heeft de voordelen van leer zonder de nadelen. Maar wat is eco-leer nou eigenlijk?

Waar je normaal gesproken duidelijkheid over iets krijgt als je het op Google zoekt, zo is het in dit geval het tegenovergestelde: hoe meer je erover leest hoe verwarrender het wordt. Hier een samenvatting van wat je online zult vinden over eco-leer:

  • Eco-leer is leer waarbij zo min mogelijk chemische stoffen gebruikt
    worden tijdens de verwerking.
  • Eco-leer is gemaakt van de resten van “normaal leer” het gebeurt zo:
    bij het snijden van de patronen blijven er altijd resten over. Deze
    worden vermalen en gecombineerd met polyester. Dit wordt in een
    grote centrifuge gedaan en daar wordt een stuk, wat je eco-leer noemt,
    uitgehaald.
  • Eco-leer is waaraan geen enkel dier te pas is gekomen.

Tip: Eco-leer kun je herkennen aan de textuur. Het voelt iets dikker aan, net zoals suède. Nepleer voelt aan als plastic of juist zacht zoals stof.

Door verder op onderzoek te gaan en ook onze eigen fabrieken te benaderen, zijn we tot de conclusie gekomen dat er bij eco-leer wel degelijk een dier te pas komt. Het is een combinatie van de eerste twee opties. Er worden veel minder chemische stoffen gebruikt tijdens de bewerking en het is gemaakt van de resten van “normaal leer” dat vermalen wordt met polyester om de bovenste laag van het leer af te dekken zodat het beschermd wordt.

Eco-leer is een trend, we gaan bewuster om met het milieu, we denken aan wat we eten, we maken onze woning energiezuinig. Waarom dan niet met onze meubels door eco-leer te gebruiken.

Ik zocht verder, vooral ook omdat ik extra nieuwsgierig raakte. Wij verkopen eco-leer namelijk elke dag. Het blijkt dus dat eco-leer geen beschermde term is, in andere woorden: als ik een flesje water eco-leer wil noemen, zou dit gewoon kunnen.

Dus om alles nog even op een rijtje te zetten:

Is eco-leer duurzaam? Ja.

Is het leer? Ja.

Worden er dieren voor gebruikt? Ja.