Groene daken van GrunnDak

We zien ze steeds meer, groene daken. Op een schuurtje, carport, overkapping of op de woning zelf. In veel nieuwbouwprojecten wordt het al steeds vaker in de ontwerpen meegenomen. Want de draagkracht van het dak is uiteraard van belang voor het plaatsen van een groen dak. Maar voor bestaande woningen zijn er vaak ook veel mogelijkheden.

Het Groningse bedrijf GrunnDak legt groene daken in en om Groningen en komt regelmatig advies geven in het Woonforum. Eigenaar Liekel vertelt over een aantal voordelen van zo’n groen dak. “Een groendak heeft voordelen voor het dak, je huis, voor jou en voor je omgeving. Je dakbedekking gaat langer mee en in huis heeft het voordelen. Een groen dak werkt isolerend waardoor het met name in de zomer in je huis koeler houdt. Ecologisch gezien hebben veel insecten baat bij bepaalde beplanting, maar ook bij het microklimaat wat ontstaat rondom een groen dak. Ook is het goed voor de afvoer van water bij hevige regenbuien.”

Het is slechts een kleine greep uit de directe en indirecte gevolgen van het vergroenen van daken. Laten we ook de esthetische waarden niet vergeten! Het oog wil ook wat. Vooral wanneer je uitkijkt op een plat dak kan een groen dak een wereld van verschil maken.

Liekel: “Naast de sedumdaken hebben we de afgelopen jaren ook een aantal echte daktuinen mogen maken. Er is sprake van een daktuin wanneer het dak ook een plaats is waar mensen kunnen zijn. Een plek waar iemand een goed boek kan lezen of een plek waar je in de zomer van kan genieten met familie of vrienden. De invulling ervan verschilt van dak tot dak. Zo kan een dak worden ingericht als pluk- of moestuin. En als je er wilt zitten dan is elk seizoen weer anders. We begeleiden het hele proces; van de toetsing van een dak en vergunning bij de gemeente tot het maken van de vlonder.”

Groene vingers heb je er niet voor nodig, de meeste groene daken zijn onderhoudsarm. √Čn vrij nieuw, maar ook behorend tot de mogelijkheden is een groene wand. Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor jouw huis, voor je hele buurt en of misschien wel in aanmerking komt voor subsidie? Klik dan hier en lees nog meer op de site van GrunnDak zelf.

Ontvang onze nieuwsbrief

gratis
magazine

WOON! 16