Binnenkijken: woonboerderij in Noordlaren

Binnenkijken bij Dagmar en Fabian

Wanneer de kinderen het ouderlijk nest verlaten, kiezen veel mensen ervoor om kleiner te gaan wonen. Zo niet Dagmar en Fabian, die hun kleine woonboerderijtje inruilden voor een veel groter exemplaar. Ze verhuisden in augustus 2019 naar hun droomhuis in Noordlaren, hemelsbreed slechts zo’n 200 meter verderop. Nu bewonen ze de helft van een woonboerderij; het voorhuis en een deel van de voormalige koeienstallen. Een waar paleisje met veel ruimte voor hunzelf, de twee honden en met stallen voor de drie paarden.

Deze woning was hun niet geheel onbekend, want ze kwamen er wel eens over de vloer bij kennissen. Toch hadden ze nooit gedacht dat ze er zelf ooit zouden wonen. Ze waren geïnteresseerd in het naastgelegen huis, maar hier moest erg veel aan gebeuren. Toen ze daar nog even na stonden te praten na een bezichtiging, keken ze naar dit huis en vroeg Dagmar’s vader of deze woning niet beter geschikt voor hun was. Hier moesten ze heel even over nadenken. “Doordat er kennissen van ons woonden, was het al een bekend huis voor ons. Het was nooit bij ons opgekomen om daar te gaan wonen,” vertelt Dagmar. “Deze woning had eigenlijk alles wat we zochten. Het enige dat we wilden veranderen, was de kleur op de muren.”

Klik op de foto’s voor vergrote afbeeldingen

Rustige kleuren

Deze woonboerderij werd ca. 20 jaar geleden door twee gezinnen gekocht, opgedeeld in twee woningen en grondig gerenoveerd. “De vorige eigenaren hebben het bouwkundig echt heel goed aangepakt, met veel respect voor het originele pand. De oorspronkelijke kleuren die ze in de boerderij tegenkwamen, hebben zij gebruikt op de muren, kozijnen en deuren van het voorhuis. Elke kamer had een andere kleur. Dat is best mooi, maar niet onze smaak,” aldus Dagmar. En dus wonnen ze advies in bij Geerke Ritzema, interieurcoach bij Vesta. “De kleuren die Geerke voor ons heeft uitgekozen, hebben echt zo’n groot verschil gemaakt. Ze keek naar wat wij mooi vinden, maar ook wat goed bij het huis past. En ze houdt ook nog rekening met de lichtinval. Daar zou ik zelf nooit aan gedacht hebben, maar het klopt helemaal,” vertelt Dagmar.

Woonstijl

Strijd om de invulling van het interieur heeft dit echtpaar gelukkig nooit. “Eigenlijk houd ik me er voornamelijk mee bezig. Fabian laat mij mijn gang gaan en vindt het eindresultaat altijd mooi.” De woonstijl noemt Dagmar landelijk klassiek. “En dan bedoel ik met landelijk niet het boerenbont, maar meer een warme, gezellige inrichting. We houden niet van heel strak en modern, maar dat zou ook niet passen in een woonboerderij als deze. Het is een combinatie van oude en nieuwe elementen.” Ook staan er door het hele huis heel veel planten en boeken. “Ik denk dat ik wel 100 planten heb. Die doen het zo goed in dit huis! En ik ben gek op boeken, die ik nu eindelijk allemaal kwijt kan in de inbouwkasten beneden.”

Favoriete plek

“De keuken!” Is Dagmar’s eerste reactie. “We hebben zo’n fijne keuken met een kookeiland en daar kunnen we echt uren zitten. Ook als er bezoek komt, drinken we daar vaak een kop koffie. En ik kijk heel graag televisie in onze woonkamer. Daar staat één van onze prachtige banken. We hebben twee cognackleurige banken, die niet alleen heel mooi zijn, maar ook heerlijk zitten en liggen. En ze hebben een tijdloos design.”

Droomhuis

Op de vraag of ze nu hun droomhuis hebben gevonden, antwoordt Dagmar vanuit haar hart: “Jazeker! Wij gaan hier nooit meer weg!” Deze statige woonboerderij aan de rand van Noordlaren voldoet dan ook precies aan hun wensen. Met veel ruimte zodat iedereen kan blijven logeren en eindelijk een eettafel die groot genoeg is om allemaal aan te kunnen zitten tijdens de Kerstdagen. “Ik kwam op mijn twaalfde in dit dorp wonen en ben eigenlijk alleen maar weggeweest om te studeren. Lange tijd heb ik de wens gehad om mijn ouderlijk huis te kopen, maar de huidige eigenaren blijven er nog wel even zitten. Toen we dit huis gingen bekijken, was mijn vader mee. We stonden in de woonkamer en toen hij naar buiten keek, zei hij: ‘Vanaf hier kijk je zo naar je ouderlijk huis.’ Hoe mooi wil je het hebben?”

Voor meer informatie over Vesta klik hier!

Of kijk op de website van Vesta zelf.

Ben je nu geïnspireerd door deze binnen kijker en wil je ook graag advies van Geerke? Klik dan hier en vul het contactformulier in.

Geerke Ritzema