Van schuur tot droomhuis in Marum

Van een al jaren niet gebruikte schuur een droomhuis maken. Dat is niet voor iedereen weggelegd, maar Elsbeth (51) en haar man Hans (52) gingen deze uitdaging samen aan. En het eindresultaat mag er absoluut zijn. Op een paar authentieke onderdelen na zou je niet zeggen dat hier ooit dieren hun onderkomen in hadden. 

Nadat alle vijf de kinderen van Elsbeth en Hans het ouderlijk nest hadden verlaten, vond het echtpaar het tijd om iets anders te zoeken. Hun vorige woning, die ze zestien jaar geleden ook zelf lieten bouwen, was veel meer gericht op hun grote gezin. Bij het bouwen van dit nieuwe huis hebben ze vooral gekeken of deze levensloop bestendig is.

Uit toeval geboren

In maart 2021, na ruim een jaar verbouwen, konden Elsbeth en Hans hun nieuwe woning betrekken. Elsbeth: “Toen we besloten hadden te willen verhuizen, hebben we veel gepraat over waar we dan naar toe zouden willen. We woonden hier aan de overkant en wilden graag in de buurt blijven. Toen kwamen we in eens op het idee om deze schuur te gaan verbouwen. Deze staat op het erf van mijn ouders, die beiden zorg nodig hebben. Dat was dus twee vliegen in één klap. En zo is dat idee uitgegroeid tot het droomhuis wat we nu hebben gerealiseerd.”

Oud en nieuw

De schuur, die ooit gebruikt werd voor de paarden en overig vee, stond al een behoorlijke tijd leeg en is zo’n vijftig jaar oud. Dat betekende dus een flinke verbouwing. Elsbeth: “In principe hebben we alles opnieuw opgebouwd. Alleen de originele spanten en de achtermuur zijn behouden gebleven. We vonden het mooi om nog een aantal authentieke onderdelen te behouden. Die geven het huis extra karakter. De indeling hebben wij zelf bedacht en de architect heeft dit voor ons uitgewerkt. Gelukkig was het ook mogelijk om alles wat wij in ons hoofd hadden zo uit te voeren.”

Woonstijl

Een woning voor een gezin met kinderen deel je over het algemeen anders in dan wanneer je nog met z’n tweeën over bent. Elsbeth: “Toen we zestien jaar geleden een huis lieten bouwen, keken we daar inderdaad heel anders tegenaan. We hadden aparte ruimtes voor de woonkamer en keuken, terwijl we nu één grote ruimte hebben, gescheiden door de haard. En we hebben er bewust voor gekozen om alles gelijkvloers te houden met het oog op de toekomst. We willen hier nog graag lang blijven wonen, dus daar is zeker rekening mee gehouden.

De kleuren in huis zijn door de jaren heen wel erg veranderd. In ons vorige huis hadden we bijvoorbeeld lichte kozijnen en nu hebben we juist gekozen voor donkere. Die passen ook beter bij dit huis. Onze woonstijl zou ik omschrijven als warm, stoer en landelijk, maar ook wel heel eigen. Ik ben zelf erg praktisch ingesteld, dus het moet voor mij mooi zijn, maar ook functioneel. Hans heeft zich met de inrichting van ons vorige huis minder bemoeid. Hij laat mij er meestal in begaan. De grote dingen bepalen we altijd samen. Gelukkig zijn we snelle beslissers.”

Pronkstuk

Een reactie die dit echtpaar vaak krijgt, is: ‘Dat je dit van een schuur kunt maken!’ Elsbeth: “Dat vinden wij natuurlijk erg leuk om te horen. We zijn dan ook erg trots op het huis. We zitten graag met z’n tweeën aan de ronde tafel in de keuken. Of alleen met een bakje koffie en de krant. Als er visite is, zitten we vaak aan de grote tafel. Dat is echt een leeftafel, waar je uren samen aan kan blijven zitten. De doorkijkhaard is voor ons echt wel een pronkstuk. We wilden eerst een haard langs de wand hebben, toen Bert Postma dit voorstelde. En hij had helemaal gelijk! Die haard breekt echt de ruimte.”

Aanstekelijk enthousiasme

“Wij kwamen nauw in contact met Bert Postma toen we een lichtplan voor de nieuwe woning wilden laten ontwerpen. Tijdens de bouw is hij gekomen om een schets te maken en er was echt meteen een klik. Ook met de aankleding van de ramen heeft hij ons geholpen. Omdat de ramen zo hoog zijn, raadde hij aan om elektrische bediening te laten installeren. Daar ben ik hem nog altijd erg dankbaar voor. Het enthousiasme van Bert is echt aanstekelijk. We zijn blij dat we hem in de arm hebben genomen.”

Geïnspireerd door deze binnen kijker en wil jij ook advies van Studio Woonforum? Klik hier om contact op te nemen.

Ontvang onze nieuwsbrief

gratis
magazine

WOON! 16