Van oude boerderij naar nieuwbouwwoning

Binnenkijker in de boerderij die werd omgetoverd tot nieuwbouwwoning in Paterswolde, met hulp van een interieuradviseur bij Vesta.

Op de plek waar ruim twee jaar geleden nog een oude boerderij stond, is nu een fraaie nieuwbouwwoning verrezen. De gebinten van de voormalige boerderij vormen het geraamte van de woning, waardoor het authentieke karakter overeind is gebleven. De grote tuin doet haast denken aan een bescheiden landgoed. Ook de grote kelder – een voor de kinderen ingerichte speelruimte – is een welkome verrassing. Voor het interieur schakelden de bewoners Vesta binnenhuisadviseur Bram van der Spek in. Hij voorziet de nieuwbouwwoning in Noord-Drenthe van nieuw elan. En met succes, mede door een indrukwekkend lichtplan.

Inwoners van Paterswolde die langs de bosrijke rand wandelen, kijken in het voorbijgaan regelmatig geïnteresseerd naar het fraaie optrekje. Sinds februari is het pand in gebruik genomen door de huidige bewoners. Zij namen een architect in de hand die hun woonwensen moest realiseren. Een woonhuis in dezelfde stijl van de boerderij van weleer.

Het grootste aandachtspunt bij het ontwerp van de nieuwbouwwoning was de lichtinval. De bosrijke omgeving biedt een lommerrijke ligging, waardoor het gevaar van een donkere boerderijwoning op de loer lag. Een doordacht lichtplan voorkwam dit scenario. Functionele en sfeerverlichting, liefst zestig lichtpunten in totaal, vullen de natuurlijke lichtbronnen naadloos aan. Glazen taatsdeuren zorgen dat het licht ook middenin de woning goed doorschijnt.

De zestig lichtpunten vullen de natuurlijke lichtbronnen naadloos aan

Bij het maken van de juiste keuzes voor hun interieur, waren de bewoners nog wat zoekende. Tijdens een bezoek aan Vesta raakten zij in gesprek met Bram van der Spek. Hij inventariseerde hun woonwensen en wist deze te vertalen in het interieur. Ze hadden hun zinnen gezet op een klassiek interieur met warme accenten en gezelligheid als basisbegrippen. Al snel had de binnenhuisadviseur door welke richting hij moest kiezen, waarbij de grote basiselementen in het interieur een essentiële rol zouden spelen.

 

De cognackleur komt op allerlei manieren terug in het interieur

Bram: ‘Puur op gevoel adviseerde ik om de grote objecten in het interieur, zoals het keukenblok, de eetkamertafel en de bank, neutrale kleuren te geven. De kleuren moesten juist in accessoires zitten, zoals de kussens op de bank of een karpet in de hal. Dat pakte goed uit, want mede door de duidelijke wensen kon ik de knusse en gezellige sfeer creëren die de klant graag wilde zien. Andere details, waaronder het behang in de hal en blauwtinten die terugkomen in lampenkappen en vazen, geven hetzelfde effect. Het voelde net alsof ik eigenhandig hun handtekening onder het interieur had gezet’, lacht hij.

Ook de bewoners zelf zijn ronduit tevreden met het eindresultaat: ‘Een interieuradvies hoeft voor ons niet per se creatief te zijn omdat het creatief moét zijn, zolang er maar een idee achter zit. De eetkamertafel is daar een goed voorbeeld van. Bram adviseerde ons een ovale tafel, die we eenvoudig middenin de ruimte kunnen plaatsen en op meerdere plekken in de woonkamer neergezet kan worden. Momenteel staat de tafel dichtbij de gevelkant, we zitten er regelmatig met het gezin aan te eten en genieten dan an het uitzicht buiten. Unaniem de favoriete plek in huis.’