Hoe hang je kunst aan de wand?

Eindelijk heb je besloten om dat ene kunstwerk te kopen. Gefeliciteerd! Maar dan? Hoe hang je het op, waar en op welke hoogte? Een aantal tips voor zowel kunstliefhebbers als nieuwkomers in de wereld van kunst. 

Tip 1

Op welke hoogte je een schilderij hangt, is afhankelijk van de plek. Hang je deze boven de bank, dan zul je veelal zittend naar het kunstwerk kijken. En in de hal kijk je er staand naar. Zorg ervoor dat je oog op het middelpunt van het schilderij valt. Dat is meestal de beste hoogte.

Tip 2

Maak een compositie met datgene waar het schilderij bij hangt. Hang je een kunstwerk boven de bank, zorg er dan voor dat de afstand tot de bank zo’n 30 cm is. Je zult zien dat dat een mooi geheel oplevert. Het schilderij vormt dan namelijk een compositie met de bank en hangt niet halverwege bank en plafond. Ditzelfde geldt voor een dressoir of side-table.

Tip 3

Durf kunst ook eens asymmetrisch op te hangen. Het hoeft niet precies midden boven de bank of buffetkast te komen, maar kan ook iets meer naar links of rechts worden opgehangen. Dit geeft een veel spannender effect, waardoor het kunstwerk nog meer opvalt!

Tip 4

Probeer eens kunst in groepjes te hangen. Uitgangspunt is dan meestal een kader, bijvoorbeeld een rechthoek of vierkant, waar u diverse kunstwerken in hangt. Dit geeft ondanks de diversiteit toch een rustig geheel. Het gemakkelijkst is om alles eerst op de grond uit te leggen om een goede compositie te vinden en het pas daarna op te hangen.

Tip 5

Houd je ervan om de kunst regelmatig te verwisselen? Dan kun je behalve de bekende ophangrails ook kiezen voor een lijst aan de wand. Daarin kun je dan de diverse kunstwerken plaatsen. Door de strakke lijn van de lijst wordt het nooit rommelig.

Tip 6

Een mooi kunstwerk verdient het om mooi uitgelicht te worden. Vaak is er op dat gebied veel mogelijk. Zelfs vanuit een centraal punt in de kamer kun je met de juiste spot een kunstwerk goed aanlichten. Laat je daarvoor adviseren door een specialist.

Ontvang onze nieuwsbrief

gratis
magazine

WOON! 16