Het verhaal van Ingo Maurer

Het verhaal van Ingo Maurer.

Duits industrieel ontwerper en uitvinder Ingo Maurer, (1932) begon in de jaren 1960 met het ontwerpen van lampen, verlichtingssystemen en objecten. Eigenlijk opgeleid als typograaf, maar als geen ander zo veel toewijding aan het ontwerpen van licht getoond.

Een van zijn bekendste ontwerpen is de Bulb lamp, de lamp hem onmiddellijk internationaal aanzien gaf en waarmee het voor Ingo Maurer allemaal is begonnen. Hij ontwierp hem in 1966, een bureaulamp in de vorm van een reusachtige gloeilamp, als een eerbetoon aan de geniale uitvinding van Edison.

Meer bekende lampen van de uitvinder zijn de Campari Light en de Lucelino (1992), de gloeilamp met engelenvleugels gemaakt van ganzenveren, die als het ware zijn handelsmerk is geworden. Verschillende van zijn lampen zijn zelfs opgenomen in de collecties van diverse musea.

Volgens Ingo Maurer is ontwerpen een vrolijke wetenschap. Deze opvatting komt duidelijk terug in zijn werk. Het heeft humor, is origineel, speels en luchtig.

Er is geen materiaal dat hij niet heeft gebruikt: staal, glas, plastic, keramiek, textiel, rubber. Maar altijd geeft hij er zijn eigen draai aan. Stroken papier vouwt hij met Japanse technieken tot uitbundige waaiers die als lampenkap dienen. Van volle flesjes Campari maakt hij een kroonluchter die zwoel rood licht afgeeft. Hij flirt met mode door bruidsjurken te voorzien van rode hartjes die oplichten en korte liefdesberichtjes die over de buste flitsen. Ook maakte Maurer uitstapjes naar gebruiksvoorwerpen als een bestekbak of kleerhangers.
“Ik ben van kindsbeen af gefascineerd geweest door de gloeilamp. Die acht ik de perfecte belichaming van de samenkomst van nijverheid en po√ęzie…”, zo zegt de uitvinder

Inmiddels heeft hij meer dan 120 verschillende lampen en verlichtingssystemen ontworpen, tentoonstellingen voorzien van een sprookjesachtige sfeer dankzij zijn installaties en hij heeft op kunstzinnige wijze vele gebouwen en woningen in het licht geplaatst.

Ingo Maurer is onder andere bekroond met het “Design Excellence Award” van het Philadelphia Museum of Art en heeft een ere doctoraat van het Royal College of Art in Londen.