Romantiek en karakter verenigd onder één dak

Eén van de Groningse wijken waar vaak als eerste een kijkje wordt genomen in de zoektocht naar een nieuwe woning is de Oosterpoort. De wijk barst van de knusse en oude schipperswoningen en is mede daardoor zeer geliefd. Toen Richard Sanders zijn huidige schipperswoning aan de Nieuwstraat een jaar geleden voor de eerste keer zag, was hij meteen verkocht.

Richard ging een jaar geleden op zoek naar een nieuwe woning en hij had daarbij een bescheiden eisenpakket. ‘Ik wilde graag in Zuid-Groningen wonen zodat mijn kinderen, die nog in Haren wonen, niet de hele stad hoefden te doorkruisen om een weekend te komen logeren. Qua woning ligt mijn voorkeur altijd bij knusse en wat oudere woningen; ik zie mij niet zo snel voor een nieuwbouwhuis kiezen’, legt Richard uit. Hij bekeek in zijn huizenjacht vijftien woningen in Helpman, de Oosterpoort en rondom het Noorderplantsoen, totdat hij op zijn huidige woning stuitte. ‘Ik ben een gevoelsmens en hier klopte alles. Daar hoort een passend interieur bij, maar ik had moeite om daarin de juiste beslissingen te nemen. Een paar gaatjes in de wand dichtplamuren of het plafond schilderen was niet zo’n probleem, maar welke kleuren ik nou het beste kon kiezen? En dan heb ik het nog niet eens over de meubelen gehad, want ik had op dat moment nagenoeg geen huisraad. Al rondneuzend in het Woonforum, werd mij voorgesteld om eens een interieuradvies in de hand te nemen. Bert Postma van Vesta bood uitkomst. Hij vond op basis van mijn wensen dat de inrichting mannelijk, maar sfeervol moest zijn. Daarop stelde hij een kleurenplan samen met drie basiskleuren die goed bij elkaar zouden passen. Over de bank was ik bij wijze van spreke al enthousiast voordat ik ‘m voor het eerst zag, die moést ik hebben!’

Concessies

Wie ook liefde voor charmante schipperswoningen koestert, zal Richard’s enthousiasme over zijn woning ongetwijfeld delen bij de aanblik ervan. Ook de binnenkant van de woning stelt niet teleur. Na de voordeur leidt een stijlvolle hal in één rechte lijn naar het toilet en de badkamer. Meteen na binnenkomst is rechts de deur naar de woonkamer te vinden en daar valt de zo geliefde bank prominent in het zicht. ‘Omdat ik die per se wilde hebben, moest ik wel concessies doen in het interieur. Vanwege de grootte van de bank, kon deze maar op één manier in de woonkamer worden geplaatst. Daarvoor moest de kachel zelfs nog worden verplaatst’, zegt Richard. ‘Ik weet nog toen ik hier voor de eerste keer kwam en zag hoe de vorige bewoners het hier hadden ingericht. Daar was ik best van onder de indruk, maar toch was het niet helemaal mijn smaak. Daardoor raakte ik een beetje in verwarring over wat ik precies wilde, maar gelukkig ben ik goed geadviseerd. Wat ik wel lastig vond, was de plek waar de televisie moest komen. De huidige oplossing, met een flexibele muurbeugel aan de wand, is voor mij perfect. Zo kan ik tv kijken op de bank, maar het scherm ook naar mij toe richten als ik aan de keukentafel zit. Daar heb ik namelijk ook mijn werkplek ingericht’, verklapt de online marketeer.

Zonlicht

Niet alleen beneden is alles precies naar smaak van Richard ingericht. Dat geldt ook voor de bovenverdieping, die twee kamers herbergt en waar wit de boventoon voert. Aan de voorzijde van het huis is de logeerkamer – één derde van de gehele bovenverdieping – gesitueerd, zelfs slaap Richard in de andere ruimte. De ronde dwarsbalken in de nok van de woning voldoen precies aan de verwachting die bij binnenkomst als gecreëerd was. ‘Er zijn meerdere plekken waar het huis goed toeven is’, vindt Richard. ‘De bank is perfect om te relaxen, terwijl de keukentafel zich goed leent voor een borrel als er visite is. En dat geldt ook voor het bescheiden buitenplaatsje, zeker als het goed weer is. Bij het kopen van een woning weeg ik de factor zonlicht altijd zwaar mee, want daar heb je zoveel profijt van. ’s Ochtends schijnt de zon in de woonkamer naar binnen en ’s middags en ’s avonds heb ik aan de achterkant van het huis de hele dag zon. Inderdaad, áls-ie schijnt’, lacht hij. ‘Mooi is ook dat de authentieke details van dit huis bewaard zijn gebleven, zoals de ornamenten in het kozijn tussen de woonkamer en de keuken, maar ook boven de hoge ramen aan de buitenkant van de gevel. Toen ik hier net woonde, vertelde mijn buurman dat ik zojuist de mooiste woning van de straat had gekocht. Dat is altijd leuk om te horen. Ik ga hier voorlopig niet meer weg!’