Harvink: Sit and wonder

Harvink, Dutch design merk verkrijgbaar op de afdeling Design bij Vesta in het Woonforum Groningen.

Er is geen geheim, geen formule. Een Harvink is eerder een idee, een gedachte die is omgezet in de vorm van een bank, stoel, een fauteuil. Een Harvink is een beetje als kunst, het verwondert, het is anders dan anders, een tikje afwijkend, maar altijd precies waar het voor gemaakt is. Een Harvink zien, is het begrijpen.

Harvink is een Dutch design merk. In 2006 namen Arlette Trompetter en Sander Prinsen de meubelfabriek Harvink over van de gebroeders Harry en Harm Vink, wier vader Hermanus Vink het bedrijf startte in 1947 in Ijsselstein. Vanuit persoonlijke interesse en door hun achtergrond als industrieel ontwerper (Sander) en bedrijfskundige (Arlette) wisten ze wel één en ander over meubeldesign, maar een meubelfabriek runnen hebben ze afgelopen jaren geleerd.

Met een duidelijke eigen signatuur: eigenzinnige ontwerpen, zichtbare frames, gedetailleerde uitvoering en héél veel keuze in materialen en kleuren hebben Sander en Arlette de afgelopen jaren Harvink flink uitgebouwd in binnen- en buitenland. Het gaat goed met de fabriek.

“In ons geval betekent het dat we zelf weinig tijd hebben om te kunnen ‘Sit and Wonder’. Het volgende idee is al geboren, het laatste moet nog getest worden. We zijn overal bij betrokken, van begin tot einde.” zegt Arlette. Overleg met ontwerpers, nieuwe stoffen en kleuren zoeken. Ieder ontwerp wordt zelfs thuis neergezet en getest. Dat ziet Harvink nog steeds als de beste maatstaf. Zit het lekker of hoe oogt het meubel als je ’s ochtends de kamer binnenkomt.

Het hele jaar door worden nieuwe meubelen toegevoegd aan de collectie. Van idee naar product duurt ongeveer 9 maanden. Bepaalde designkenmerken staan vast: het zichtbare frame bijvoorbeeld. Dat maakt een Harvink een echte Harvink. Qua kleur, afmeting, materiaal en stofgebruik staat het de klant vrij om zijn of haar eigen stempel op het meubel te drukken.
Een Harvink meubel is Hollands Handwerk. Van het frame tot  stoffering. Van polijsten tot stikken. Elk meubel wordt speciaal voor de individuele klant gemaakt door een klein team gepassioneerde vakmensen.

Typisch Harvink:

  • Op en top Nederlands. De Harvink collectie is volledig Dutch Design. De collectie wordt geproduceerd met Nederlandse meubelontwerpers en toeleveranciers. Alle materialen komen uit Nederland. Het productieproces en de kwaliteit worden zo goed bewaakt en de co2 uitstoot door transport wordt beperkt. Duurzaamheid is belangrijk voor Harvink, er worden dan ook alleen materialen gebruikt die heel lang meegaan.
  • Zichtbaar frame. Een Harvink herken je aan de zichtbare frameconstructie. De massievere delen van het meubel lijken zo te zweven. Het oogt luchtig én je weet precies hoe het meubel in elkaar zit.
  • Afritsbare hoezen. De meubels van Harvink zijn echte leefmeubels. Dan kan er wel eens een ongelukje gebeuren. Alle bekleding van Harvink is slijtvast en afritsbaar. Je kunt het dus chemisch laten reinigen of, als je toe bent aan iets anders, kiezen voor een compleet nieuwe hoes.
  • Last but not least. Het zit goed! Ontwerpen van Harvink worden uitgebreid getest en er wordt als vulling alleen het beste ‘koudschuim’ gebruikt. Dit volgt de lichaamscontouren en zorgt voor de juiste ondersteuning, voor jarenlang zitcomfort.