Duurzaam warm | biopropaan gashaard

duurzaam warm met haard op biopropaangas

Duurzaam warm met een haard op biopropaangas

Jos en Margreet waren in hun vorige woning in de Groningse wijk De Held helemaal gewend aan de warmte van een gasgestookte haard. Toen ze een nieuwe woning in Zuidhorn lieten bouwen, moesten ze een andere keuze maken. Nieuwbouwwoningen krijgen immers standaard geen aardgas- aansluiting meer. En dus begon de zoektocht naar een passend alternatief. Een biopropaan gashaard was de oplossing. Zo is het huis duurzaam warm.

In eerste instantie ging de voorkeur van het echtpaar uit naar een houtgestookte open haard. Maar gezien het feit dat meerdere leden van de familie aandoeningen aan de luchtwegen hebben, viel ook deze optie af. Toen ze hoorden over de mogelijkheid om met biopropaan het huis te verwarmen, was hun interesse meteen gewekt. Aangezien Water & Vuur de badkamer in de nieuwe woning zou gaan realiseren, besloten ze hier ook te informeren naar de mogelijkheid voor een haard op biopropaangas. En ondanks dat deze manier van verwarmen nog redelijk nieuw is, was het voor deze baderie geen enkel probleem.

ONZICHTBAAR LEIDINGWERK

De haard heeft een centrale plaats in het midden van de kamer gekregen, maar er is nergens een gasleiding te zien. Doordat de woning van Jos en Margreet nog in aanbouw was, kon Marnick van Water & Vuur in
overleg met de aannemer ervoor zorgen dat deze leiding onder de vloer gelegd werd. Op de vraag of een dergelijke constructie ook mogelijk is bij bestaande bouw, antwoordt Marnick bevestigend: “Er is altijd een oplossing. Een haard kan direct tegen een buitenmuur geplaatst worden, zodat de gasleiding direct naar buiten gaat. En een
kruipruimte biedt ook zeker mogelijkheden.”

GEBRUIKSGEMAK

Die gasleiding leidt naar buiten, waar een speciale kast staat met hierin twee flessen
biopropaan. De ene fles wordt gebruikt wanneer de haard aan is en de andere is reserve. “Wanneer de eerste fles op is, zorgt het systeem ervoor dat er automatisch wordt overgeschakeld naar de tweede unit. Zo zit je dus niet ineens in de kou,” legt Jos uit. Een indicator geeft aan wanneer de flessen bijna op zijn en vervangen moeten worden. “En nieuwe flessen haal je heel gemakkelijk bij de bouwmarkt,” vertelt Jos enthousiast. “Er is ook een speciale app die bijhoudt wanneer je nieuw gas nodig hebt en dan wordt het aan huis bezorgd. Ik vind het gemakkelijker om ze zelf op te halen.”

COMFORTABELE WARMTE

Speciaal voor ons bezoek staat de haard vandaag aan. De ‘houtblokken’ zien er heel natuurlijk uit, net als de vlammen en zelfs de ‘as’ lijkt net echt. “Dat is ook één van de dingen die wij het fijnst vinden: dat het er heel echt uitziet,” vertelt Margreet. “Dat en de comfortabele warmte die er van af komt. Het is geen extreme hitte, maar een hele fijne gloed.”

Ontvang onze nieuwsbrief

gratis
magazine

WOON! 16