Het droomhuis in Blauwestad

Droomhuis in Blauwestad

Het droomhuis van Marijke (74) en Jacques (75) staat in woongebied “Het Riet” in Blauwestad. Veertien jaar geleden was het gebied nog boerengrond, maar tegenwoordig is het omgetoverd tot een fijn woongebied. Geen enkel huis is hetzelfde en iedereen heeft zijn eigen stempel op zijn of haar woning kunnen drukken. De eilandengroep Blauwestad ligt aan het Oldambtmeer in Oost-Groningen. Na vele omzwervingen kwamen Marijke en Jacques op deze kavel terecht en bouwden het huis van hun dromen.

Ronde vormen

Als je aan komt rijden is de indeling van het huis nog een complete verrassing. Wat meteen opvalt, is de houten buitenkant. Het zorgt ervoor dat het geheel op natuurlijke wijze opgaat in de omgeving van het water en de rietkragen. Bij binnenkomst wordt duidelijk dat de 24 meter lange, rechte gang de scheidslijn van de woning is. Links van de gang is “de grote kamer”. Marijke gaat voor en wat opvalt zijn de ronde vormen en het adembenemende uitzicht op het water. ‘We wilden geen standaard, vierkant huis’, vertelt Jacques. ‘Als je dan de kans krijgt je eigen woning te ontwerpen, wil je er ook echt je droomhuis van maken.’ De vier meter hoge ramen in de woonkamer lopen rond naar binnen en vormen een halve cirkel. De tuin, aangrenzend aan het huis, is ook een cirkel. De muren in de woonkamer vormen een tweede halve cirkel. Een roestvrijstalen kunstwerk in de vorm van een passer, annex zonenwijzer, markeert in de tuin het middelpunt van die cirkel met een straal van tien meter.

Als je dan de kans krijgt je eigen woning te ontwerpen, wil je er ook echt je droomhuis van maken

Recht en strak

Het huis is gelijkvloers en de ruimtes rechts van de gang, zoals de slaapkamers en werkkamers, hebben geen ronde vormen. ‘Juist dat speelse effect van de woning vinden we fijn.’ Overdag en ’s avonds zijn Marijke en Jacques met name te vinden in de “grote kamer”. De ruimte is opgedeeld in drie zithoeken. Bij binnenkomst links is een intiem tv-hoekje gecreëerd, in het midden bij de ramen een zithoek met een fijne bank en twee stoelen en rechts staat een ronde eettafel. ‘We hebben veel gebruikgemaakt van kleuren die je buiten terugziet, zoals blauw, bruin en oranje. Ik zou onze stijl omschrijven als modern, maar wel kleurrijk. Deze ruimte is ook onze lievelingsruimte. We zitten hier graag te lezen en door de hoge ramen heb je ook gevoel dat je buiten naar binnen haalt.’

Zonnig

De zon draait met het hele huis mee. ‘Daar hebben we ook rekening mee gehouden in het ontwerp. We houden van een huis met veel lichtinval. De zon begint in het noorden bij de keuken waar we een schuifpui in hebben laten zetten en draait dan rechtsom met het huis mee. In de gang is een 24 meter lang bovenlicht aangebracht, waardoor de zon de hele dag naar binnen valt’, vertelt Jacques.

Energiezuinig

Tegenwoordig moeten huizen aan allerlei energienormen voldoen. Iets waar Jacques en Marijke ook mee te maken hadden. Ze kozen voor een warmtepompinstallatie bij het ontwerp van het huis, waardoor er alleen elektriciteit nodig is voor het verwarmen en koelen. Later zijn er op het platte dak van de woning tachtig zonnepanelen geïnstalleerd, waardoor nagenoeg al het stroomverbruik gedekt is.